Jak na košíčky, když B může být větší než D?

Mýtus č. 1 – Označení košíčku se nemění.

Oblečení známe S, M, L, XL nebo třeba 36, 38, 40, 42. Je v tom jasná posloupnost a člověk ví, s jakou velikostí začít a ke které se posunout, když ta první nesedí. U košíčků máme pocit, že to funguje stejně. A, B, C, D…vždyť je to jasné.

Ovšem nenechte se oklamat. Pouze u podprsenek funguje, že B může být klidně větší než D. Ano, skutečně. A teď nemyslím jiného výrobce, značku, střih apod., kde jsem zvyklé, že se ty velikosti od sebe často trochu liší. Ale opravdu mluvím o jedné a té samé kolekci podprsenky, i u ní můžete najít naprosto oprávněně košíček B větší než D.

Omezený výběr v obchodech způsobil, že vnímáme B automaticky jako malá prsa a D jako velká. A co mají říkat košíčky G, H nebo I?

Na obrázku níže jsem vyfotila stejnou podprsenku ve třech různých velikostech – 90D, 80D a 65D, abyste si mohly ověřit, že to písmenko D neznačí jednu a tu samou velikost košíčku.

Velikosti 90D, 80D, 65D, foto vlastní
Velikosti 90D, 80D, 65D, foto vlastní

„Velikost košíčku je vlastně rozdíl mezi obvodem prsou v nejširším bodě a obvodem hrudi těsně pod prsy. Číslo popisuje vzdálenost (v palcích), o kterou vaše prsa vyčnívají z těla, a odpovídá různým velikostem košíčků. Jednotlivě velikosti se tak liší vždy o jeden palec. V košíčcích velikosti A je dost prostoru pro prsa, která z hrudi vyčnívají o jeden palec. V košíčcích velikosti B je dost prostoru na prsa vyčnívající o dva palce. V košíčcích velikosti C na prsa vyčnívající o tři palce. V košíčcích velikosti D na prsa vyčnívající o čtyři palce. Pokud budeme chtít podprsenku se stejným objemem košíčku, ale na jiném obvodu, přicházejí ke slovu tzv. sesterské velikosti. Podprsenky sesterské velikosti mají stejně velké košíčky (pojmou stejný objem prsou), které jsou však připevněné na různě dlouhých obvodech.

Kathryn Kemp-Griffinová, Svůdná Paříž, str. 70

V praxi to znamená, že nelze vnímat košíčky čistě jako velikost prsou, ale je třeba brát v potaz i to tělo, které ty prsa nese. Takže pokud dvě ženy mají košíček F, ale každá je jinak široká, pak i prsa má každá jinak velká.

Košíčky F (= naše G), obrázek od Panache Lingerie Ltd.

A naopak pokud mají dvě ženy stejně velká prsa, ale každá je jinak široká, pak obě nosí podprsenku s rozdílným písmenem = sesterské velikosti.

Sesterské velikosti, obrázek od Panache Lingerie Ltd.
Sesterské velikosti – 85B, 80C, 75D, foto vlastní

Nebojte, nemusíte vědět, proč tomu tak je nebo to umět spočítat. Proč vám to zde píšu je, abyste věděla, k jaké velikosti se posunout, když ta první zkoušená nesedí. Není to zas tak těžké, jak to možná nyní působí. Připravila jsem pro vás pomocnou tabulku.

Při zkoušení můžou nastat 3 různé situace

  • Obvod sedí, ale košíček nesedí. Zde nenastává nic nového, necháváte si podprsenku se stejným obvodem a posunete se pouze k menšímu nebo většímu písmenku košíčku. V tabulce se posouváte po diagonále.
  • Košíček sedí, ale obvod nesedí. Tady se dostávají ke slovu sesterské velikosti, takže se pohybujete v rámci sloupečku. Pokud nemáte po ruce tabulku, tak si pamatujte, že sesterské velikosti se řídí nepřímou úměrou. Když potřebujete menší obvod, musíte k němu přiřadit větší písmenko, než u původní velikosti. Když potřebujete větší obvod, pak musíte vybrat s menším písmenkem.
  • Košíček sedí i obvod nesedí. To je asi to nejhorší, co se vám může stát. 🙂 Abyste se v tom nezamotala, pak je nejlepší postupovat postupně. Začněte s tím, že najdete vhodný obvod, který vám bude sedět a pak si poupravte košíček, aby také seděl.

Na začátku jsem zmiňovala, že pouze u podprsenek můžete najít B větší než D, pokud tomu i nadále nevěříte, tak se podívejte na následující fotografie. Velikosti shora dolů – 90B, 80C a 65D.

Velikosti 90B, 80C, 65D, foto vlastní
Velikosti 90B, 80C, 65D, foto vlastní

A malá rada na závěr. Nefixujte se na velikosti na cedulce. Někdy máme pocit, že bychom měly mít tu a tu velikost (a je jedno čeho) a nechce se nám věřit, že nám lépe sedí něco jiného. Chceme mít jiné číslo, to které se více blíží naší představě. Číslo na visačce o vás nic nevypovídá, nic na vašem životě nezmění a vlastně ho ani nikomu nemusíte říkat. Ruku na srdce, i kdybyste to někomu řekla, stejně by mu to bylo jedno. Noste věci, které vám opravdu padnou a cítíte se v nich dobře, pohodlně a sebevědomě.

Milujte své prádlo. Milujte svou ženskost. Milujte sama sebe.

Klára z OP Prádla

P.S. Napište mi do komentáře vaše názory a zkušenosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.